Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen. Lees onze Privacyverklaring.

EPC

Bij de aankoop, verkoop of (ver)huur van een woning spelen energieprestaties een steeds belangrijkere rol. Daarom is elke verkoper of verhuurder verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) voor te leggen aan een koper of huurder. Zo’n EPC geeft weer hoe energiezuinig een woning is. Een belangrijk document, want door een goed geïsoleerde, energiezuinige woning te kopen, sluit je hoge energiefacturen uit.

Hoe lees ik een EPC?

Een getal van 0 tot 700 duidt aan hoe energiezuinig de woning is. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning. Het resultaat wordt ook nog eens op een kleurenbalk aangeduid: groen is energiezuinig en rood energieverslindend. Op het certificaat staan ook tips over hoe je de prestaties van de woning kunt verbeteren.

 

Wie stelt een EPC op?

 Een energiedeskundige type A. Dit gebeurt nadat de energieprestaties vastgesteld zijn tijdens een technische controle. Op zoek naar een deskundige? Een onderzoek houdt onder meer een inspectie van het dak, de muren, de vloer, de ramen, het isolatiemateriaal en de verwarmingsinstallatie in. Ook het bouwjaar en de oriëntatie spelen een rol. Deze gegevens voert de energiedeskundige in in een hiervoor speciaal ontwikkeld computerprogramma.

Voor welke gebouwen?

Alle woningen: appartementen, huizen, studio’s, vakantiewoningen… .

Zelf aan de slag

Ondanks het EPC loont het de moeite om als potentiële koper of huurder de woning aan een grondige energieanalyse te onderwerpen. Een aantal elementen waar je zeker op moet letten:

  • Vraag de recentste stookolie-, gas- en elektriciteitsfacturen op bij de verkoper of verhuurder. Hierbij is het wel belangrijk om te weten of de bewoner veel thuis was, want dat bepaalt natuurlijk ook in sterke mate de energiefactuur.
  • Probeer na te gaan of de woning goed geïsoleerd is. Vraag eventueel de plannen en de bouwaanvraag met isolatieberekening op, al vormt dit zeker geen garantie. Ga ook na of het dak (goed) geïsoleerd is. Ga na of je nergens schimmel en condensatievlekken ziet. Die kunnen wijzen op koudebruggen die nefast zijn voor de isolatiewaarde van de woning.
  • Bij koud weer kom je ook al veel te weten door de ramen en de muur eens aan te raken. Als die erg koud aanvoelen, is dat een teken dat het een gewone dubbele beglazing betreft en dat de muren niet zo goed geïsoleerd zijn.
  • Ga na of de woning over een energiezuinige cv-ketel beschikt. Voor aardgasketels is het belangrijk dat de ketel over een HR Top- of HR+-label beschikt.
  • Voor stookolieketels bieden het Optimaz- en het Optimaz elite-label een garantie voor een hoog rendement.
  • Elektriciteit: controleer of de woning is uitgerust met een aparte teller voor het nachtverbruik. Wanneer je ook apparaten overkoopt (koelkast, oven,…), vraag dan het energielabel van deze apparaten op.