Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen. Lees onze Privacyverklaring.

Elke nieuwbouw begint met een grondsondering

Grondsondering. Stabiliteitsstudie. Als je op zoek bent naar een bouwgrond of er net één hebt gekocht, is de kans groot dat deze twee termen al eens zijn gepasseerd. Maar wat betekenen ze precies? En waarom zijn ze zo belangrijk voor jouw toekomstige woning?

 

Een grondsondering brengt de stabiliteit van je perceel in kaart. Een rupsvoertuig rijdt je bouwgrond op en duwt er op bepaalde plaatsen staven in. Aan de hand daarvan berekent een stabiliteitsingenieur het draagvermogen van jouw lap grond. Hij bundelt al het cijfermateriaal in een zogenaamde stabiliteitsstudie.

 

Doel?

En welk doel heeft zo’n studie? Wel, het draagvermogen van jouw perceel heeft een enorme invloed op de keuze voor de funderingstechniek, kelderopbouw en vloerplaat. Is je grond van wat mindere kwaliteit? Dan is misschien een stevigere fundering aangewezen. En zoiets weet je uiteraard best vóór je begint te bouwen.

Verder dan het ondergrondse

 Maar zo’n studie gaat verder dan het ondergrondse. Er staat ook in beschreven welke belasting je binnenmuren moeten aankunnen. Belangrijk voor de keuze van de juiste snelbouwsteen. Staat ook in zo’n studie: welke ijzeren balk het meest aangewezen is om een grote overspanning te realiseren. Hoeveel gewicht moet die torsen?

Permanente of gebruikslast? Allemaal berekeningen die een stabiliteitsstudie op voorhand in kaart brengt.

Absolute must

 Een sondering heeft dus een directe impact op bepaalde constructieonderdelen. En dus ook op het prijskaartje. Een sondering is bijgevolg een absolute must om onvoorziene kosten zo snel mogelijk op te sporen én je huis bouwtechnisch helemaal op punt te stellen.

 Voor je ook maar iets ondertekent voor een bouwgrond, laat altijd een sondering uitvoeren!